PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Nediagnosticēts cukura diabēts ir saistīts ar miokarda infarktu un smaganu slimībām

Doctus
Cilvēkiem ar neatklātiem glikozes traucējumiem ir augstāks miokarda infarkta un peridontīta risks, secināts pētījumā, kurš veikts Karolinskas institūtā Zviedrijā.

Pētījuma mērķis bija novērtēt saistību starp disglikēmiju (prediabētu vai diabētu), miokarda infarktu (MI) un peridontītu (PD). Pētījuma hipotēze bija, ka neatklāta disglikēmija ir saistīta ar šiem abiem stāvokļiem.

Pētījumā iekļāva 805 pacientus ar MI un 805 pielāgotus kontroles grupas dalībniekus. Visi dalībnieki bez cukura diabēta (91 %) tika pārbaudīti ar glikozes tolerances testu. Abnormāla glikozes tolerance (AGT) tika kategorizēta atbilstoši PVO kritērijiem. Peridontozes statuss tika kategorizēts pēc rentgena rezultātiem: nav (>=80 % alveolārais kaulu augstums), mērens (79 – 66 %) vai smags (<66 %) PD. Loģistiskās regresijas modelī rezultāti tika samēroti pēc vecuma, dzimuma, smēķēšanas, izglītības līmeņa, laulību statusa.

AGT biežāk konstatēja pacientiem ar MI, salīdzinot ar kontroles grupu (32 % pret 19 %; p<0,001), un tas bija saistīts ar MI (OR=2,03; 95 % TI [1,58 – 2,6]). Neatklāts cukura diabēts bija saistīts ar smagu PD (OR=2,5; 95 % TI [1,36 – 4,63]) un izteiktāka šī saistība bija pacientiem ar MI (OR=2,35; 95 % TI [1,15 – 4,8]), salīdzinot ar kontroles grupu (OR=1,8; 95 % TI [0,48 – 6,78]). Smaga PD biežāk bija dalībniekiem ar neatklātu cukura diabētu un arī pretēji neatklāts cukura diabēts biežāk bija pacientiem ar smagu PD.

Pētnieki secina, ka neatklāta disglikēmija ir neatkarīgi saistīta ar miokarda infarktu un smagu peridontītu. Principā tā dubulto miokarda infarkta un smaga peridontīta risku.  

 

AVOTS: Norhammar A, Kjellström B, Habib N, et al. Undetected Dysglycemia an Important Risk Factor for Two Common Diseases Myocardial Infarction and Periodontitis: A Report From the PAROKRANK Study. Diabetes Care, 2019