PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Redakcijas komentārs

Pavasara “vižņi”

Veselības aprūpe pašlaik atgādina upi, kurā drūzmējas vižņu blāķi. Daudz nopietnu rīcības plānu, projektu, stratēģiju… Apstiprināšanai valdībā sevi pieteicis Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plāns 2013.–2015. gadam.

Doctus

Higiēnas jautājumi

Vairāki simti jauniešu Latvijas slimnīcās ēnoja ārstus. Uz kardioķirurga vienu ēnojamo vietu bija pieteikušies pat 77 pretendenti! Glīti noformētās vēstulēs viņi rakstīja, ka kļūt par ārstu ir viņu lielais dzīves sapnis, ka apgūst medicīnu jauno mediķu kursos, ka mācās tajā pašā skolā, kurā reiz mācījusies kāda no tagadējām Latvijas medicīnas personībām…

Doctus

Gads zemajā startā -- 2012. gada apskats veselības aprūpē

Kāds bijis aizvadītais gads? Katram no mums bijušas savas mazās veiksmes un neveiksmes, bailes un uzdrīkstēšanās, nopūtas un apņemšanās. Ceram, ka veiksmju, uzdrīkstēšanos, apņemšanos jums katram bijis vairāk. Kopumā 2012. gadu varētu dēvēt par gadu zemajā startā - aizkadra spēles, gatavošanās dažādām nākotnes reformām un labākai dzīvei. Nākamgad, aiznākamgad...

D. Ričika

Par empātiju, “aspektu” un omos neizmērāmo mīlestību

Septembrī žurnālā Academic Medicine publicēts interesants pētījums – datu analīze par 20 961 cukura diabēta pacientu no Parmas reģiona Itālijā un 242 ģimenes ārstiem. Tiem pacientiem, kuru ārstiem bija augstāki rezultāti empātijas testā, bija zemāki akūtu metabolo komplikāciju rādītāji. Unikāls pētījums, jo analizēja, kā ārsta empātijas līmenis ietekmē pacienta klīniskos rezultātus. Pētnieki plāno noskaidrot, vai ir saistība starp ārsta empātijas līmeni un vēža pacientu izdzīvotību.

Doctus

Par zīmoliem medicīnā

Viens no pirmkursniekiem, kas septembrī sāk «sildīt» augstskolas solu, atzīstas: viņa sapnis esot reiz kļūt par vienu no ārstiem baltajā halātā Stradiņa slimnīcā. Kāpēc tieši šajā slimnīcā? Kā?! Stradiņi taču ir brends Latvijas medicīnā! Kā ir ar zīmoliem Latvijas medicīnā? Cik tie spēcīgi?

Doctus

Skābeklis veselības aprūpes asinsritē

Re, kā – budžeta grozījumos veselības nozare tikusi pie gandrīz 19,5 miljoniem latu, vēl 7 miljoni tiks meklēti iekšējās rezervēs. Kaut “skābekļa padeve” vajadzīga lielāka – 34,6 miljoni latu, ieguvums nozaru griezumā ir teju lielākais.

Doctus

Vasaras darbi

Šovasar vaļoties nebūs laika! Varbūt jaunradītais Slimību profilakses un kontroles centrs vasaras vidū tiks pie vadītāja… Konkurss uz šo vakanci beidzās pa tukšo, jo neviens no pretendentiem neuzbūra atzīstamu vīziju, tāpēc tika lemts meklēt vadītāju no profesionāļu vidus. Lūkosim, cik tālu bija jāmeklē…

Doctus

Kas ir “labs serviss” veselības aprūpē?

Visu marta mēnesi norisēja kampaņa «Uzslavē labu servisu!». Tā Latvijā notika astoto gadu, starp 166 uzņēmumiem ar teju 2000 apkalpošanas vietām bija arī deviņi no veselības nozares (privātas klīnikas, BKUS, RSU un NVD e-pakalpojumi). Nav daudz. Kā novērtēt labu servisu medicīnā?

Doctus

Pa straumei vai pret straumi?

Pārmaiņas ir “hronisks” stāvoklis. Būtu interesanti izmērīt, kā vidējais ārsts sadzīvo ar nemitīgām reorganizācijām, prasībām no “augšas”, tikko pieņemtu kārtību, kas jau tiek pārtaisīta.

Doctus

Kāds ir tavs personiskās laimes indekss?

Vācija līdzīgi kā Lielbritānija un Francija vēlas nākotnē ieviest laimes indeksu. Globālā mērogā laimes indeksa pioniere ir maziņā budistu karaļvalsts Butāna Himalajos, kas pretī iekšzemes kopprodukta mērīšanai liek savu ideju par “iekšzemes laimi”. Viņiem ir pat 72 laimes indikatori!

Doctus