PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Vairāk nostaigātu soļu dienā, zemāka visu cēloņu mirstība

Doctus
Pētījumā noskaidrots, ka lielāks noieto soļu skaits dienā ir saistīts ar zemāku mirstības risku jebkādu cēloņu dēļ. Pētnieki arī noskaidroja, ka noieto soļu skaitam nevis intensitātei ir cieša saistība ar mirstību.

Ir zināms, ka fiziskās aktivitātes ir nepieciešamas veselības uzturēšanai, bet nebija skaidrs, cik daudz soļu ikdienu ir jāveic, lai mazinātu mirstības risku un vai ir atšķirības, analizējot soļošanas intensitāti.

Pētījumā 2003. – 2006.gadā piedalījās 4800 amerikāņu (40 gadi un vecāki), kuri septiņas dienas nēsāja soļu skaitītāju. Visus dalībniekus novēroja līdz 2015.gadam, tika atzīmēti visi nāves gadījumi un cēloņi, kuru rezultātā iestājusies nāve. Pētnieki analizēja saistību starp mirstību un soļu skaitu un intensitāti, pēc samērošanas pēc demogrāfiskiem un uzvedības riska faktoriem, ķermeņa masas indeksa un veselības stāvokļa pētījuma sākumā.

Pētnieki atklāja, ka salīdzinot ar 4000 soļu dienā (kas ir uzskatāms par zemu priekš pieaugušajiem), 8000 soļu dienā ir saistīts ar 51 % zemāku visu cēloņu mirstības risku. 12 000 soļu dienā ir saistīts ar 65 % zemāku mirstības risku, salīdzinot ar 4000 soļu dienā. Pētnieki nekonstatēja saistību starp soļošanas intensitāti un mirstības risku, ņemot vērā kopējo noieto soļu skaitu dienā.

Analizējot pa dalībnieku apakšgrupām, tika secināts, ka lielāks soļu skaits ir saistīts ar zemāku  mirstību gan vīriešiem, gan sievietēm; gan jaunākiem, gan vecākiem dalībniekiem; gan melnādainiem, gan baltās rases pārstāvjiem. Tāpat pētījumā pierādīja, ka lielāks soļu skaits dienā ir saistīts ar zemākiem mirstības rādītājiem no sirds un asinsvadu slimībām un ļaundabīgiem audzējiem.

Cilvēkiem, kuri ir fiziski aktīvi, ir daudz ieguvumu, tai skaitā, zemāks aptaukošanās risks, zemāks sirds slimību, 2.tipa cukura diabēta un atsevišķu ļaundabīgu audzēju risks. Ikdienā fiziskās aktivitātes palīdz labāk justies un labāk izgulēties.

 

AVOTS: Saint-Maurice PF, Troiano RP, Bassett DR, et al. Association of Daily Step Count and Step Intensity With Mortality Among US Adults. JAMA, 2020; 323 (12): 1151.