PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

D vitamīna lietošana var palīdzēt samazināt svaru bērniem ar aptaukošanos

Doctus
D vitamīna lietošana var palīdzēt samazināt svaru un mazināt nākotnes sirds un metabolo slimību riska faktorus bērniem ar lieko svaru un aptaukošanos, secinās pētījumā, kura rezultāti ziņoti 57. Ikgadējā Eiropas bērnu endokrinoloģijas biedrības kongresā.

Pētījuma rezultāti norāda uz to, ka D vitamīna lietošana var būt kā daļa no efektīvas svara samazināšanas stratēģijas bērniem ar lieko svaru un aptaukošanos.

Liekais svars un aptaukošanās bērniem mūsdienās ir plaši sastopama problēma daudzviet pasaulē, kas vēlākos gados rezultējas nopietnās komplikācijās, tai skaitā, sirds slimībās un cukura diabētā. Lai gan D vitamīna deficītu parasti saista ar kaulu veselību, pēdējos gados tiek pierādīta saistība starp zemu D vitamīna līmeni un ķermeņa tauku uzkrāšanos un aptaukošanos.   

Šajā pētījumā iesaistīja 232 bērnus un pusaudžus ar lieko savu un aptaukošanos. 117 dalībnieki 12 mēnešus lietoja D vitamīnu, pārējie lietoja placebo. D vitamīna līmenis, ķermeņa tauku daudzums, aknu funkciju asins marķieri un sirds veselību raksturojoši rādītāji tika mērīti pētījuma sākumā un pēc 12 mēnešiem. Pētnieki secināja, ka dalībniekiem, kuri lietoja D vitamīnu bija ievērojami zemāks ķermeņa masas indekss, mazāk ķermeņa tauku un uzlabojies holesterīna līmenis pēc D vitamīna lietošanas 12 mēnešus.

Pētnieki norāda, ka pētījuma rezultāti apliecina, ka D vitamīna lietošana var samazināt nopietnu sirds un metabolo komplikāciju attīstības risku vēlāk dzīves laikā bērniem ar lieko svaru un aptaukošanos. Pētnieki plāno turpināt pētīt D vitamīna efektus saistībā ar tādiem riska faktoriem kā augsts asinsspiediens, augsts glikozes un augsts holesterīna līmenis.

AVOTS: European Society for Paediatric Endocrinology. Vitamin D supplements may promote weight loss in obese children. ScienceDaily. ScienceDaily, 27 September 2018.