PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Agrīnas fizikālās terapijas uzsākšana efektīva muguras lejasdaļas sāpju mazināšanai

Doctus
Pētījumā atklāja, ka tie, kuri, sākoties muguras lejasdaļas sāpēm, apmeklēja fizikālo terapeitu, vēlāk par 89 % retāk lietoja opioīdus sāpju mazināšanai, par 28 % retāk viņiem tika veikti nopietni radioloģiskie izmeklējumi un par 15 % retāk tika apmeklētas slimnīcu neatliekamās palīdzības nodaļas.

Pētījuma mērķis bija salīdzināt atšķirības opioīdu izrakstīšanā, veselības aprūpes servisu izmantošanā un izmaksās pacientiem ar muguras lejasdaļas sāpēm, kuri apmeklēja fizikālo terapeitu, sāpēm sākoties, kaut kad epizodes laikā vai neapmeklēja vispār.

Tika izmantoti veselības apdrošināšanas dati par laika period 2009.-2013.gads. Pētījumam atlasīja datus par 18 – 64 gadus veciem pacientiem ar primāru muguras lejasdaļas sāpju diagnozi, visi pacienti tika novēroti vienu gadu.

Salīdzinot pacientus, kuri fizikālo terapeitu apmeklēja vēlāk vai neapmeklēja nemaz, pacientiem, kuri, sākoties sāpēm, apmeklēja fizikālo terapeitu, retāk tika izrakstīti opioīdi sāpju mazināšanai (89,4 %), retāk veica sarežģītus rentgenoloģiskus izmeklējumus (27,9 %) un novēroja retākus neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļu apmeklējumus (14,7 %), tomēr šiem pacientiem bija par 19,3 % lielāka iespēja, ka tie tiks hospitalizēti (p<0,001).  Šiem pacientiem bija arī zemāki līdzmaksājumi un kopējās izmaksas.

Pētnieki secina, ka pacientiem, kuriem tikko sākušās muguras lejasdaļas sāpes, ieteicams apmeklēt fizikālo terapeitu, tādejādi mazinot izmaksas par veselības aprūpes pakalpojumiem un mazāku nepieciešamību pēc opioīdiem.

AVOTS: Frogner BK, Harwood K, Andrilla CHA, et al.  Physical Therapy as the First Point of Care to Treat Low Back Pain: An Instrumental Variables Approach to Estimate Impact on Opioid Prescription, Health Care Utilization, and Costs. Health Services Research, 2018