PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Ar vecumu parādās dzirdes problēmas un palielinās kognitīvo spēju pasliktināšanās risks

Doctus
Dzirdes problēmas ir bieži sastopama problēma gados veciem cilvēkiem. ASV 75 % cilvēku pēc 70 gadu vecuma ir dažādas pakāpes dzirdes zudums. Neatbildēts jautājums ir par to, kāds dzirdes zuduma līmenis ietekmē kognitīvo spēju pasliktināšanos.

Šis bija populācijā balstīts ilgstošs pētījums, kurā iekļāva pieaugušos, kuri nelietoja dzirdes aparātus un kuriem bija dzirdes asums, pētījuma sākumā (1992. – 2996.gadā); pētījuma sākumā visiem novērtēja arī kognitīvās spējas. Maksimālais novērošanas laiks bija 24 gadi ar līdz piecām kognitīvo spēju pārbaudēm. Dzirdes asums tika iedalīts kategorijās, balstoties tīrā toņa vidējos (PTA) sliekšņos: normāls (PTA<=25 dB), viegli traucējumi (PTA >25-40 dB) un vidēji/ smagi traucējumi (PTA>40 dB).

No 1164 dalībniekiem (vidējais vecums 73,5 gadi, 64 % sievietes) 580 (49,8 %) bija viegli dzirdes traucējumi, 196 (16,8 %) bija vidēji/ smagi dzirdes traucējumi. Pilnībā samērotā modelī dzirdes traucējumi bija saistīti ar kognitīvo spēju pasliktināšanos (viegli traucējumi β=-0,04, p=0,01; vidēji/smagi traucējumi β=-0,08; p=0,002). Saistība neatšķīrās pa dzimumiem, un to neietekmēja sociālie faktori.

Dzirdes pasliktināšanās ir saistīta ar kognitīvo spēju pasliktināšanos līdz ar vecumu un būtu jāpārbauda ikgadējās profilaktiskajās apskatēs.

 

AVOTS: Alattar AA, Bergstrom J, Laughlin GA, et al. Hearing impairment and cognitive decline in older, community-dwelling adults. The Journals of Gerontology: Series A, 2019