PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Infektoloģija

Atklāti jauni klīniskie simptomi lielā starptautiskajā pētījumu sērijā ar apstiprinātiem pērtiķu baku gadījumiem

Starptautiska klīnicistu sadarbība līdz šim lielākajā gadījumu pētījumu sērijā ir identificējusi jaunus klīniskos simptomus cilvēkiem, kas inficēti ar pērtiķu bakām. Viņu atklājumi uzlabos turpmāko diagnostiku, palīdzēs palēnināt infekcijas izplatīšanos un palīdzēs izstrādāt vakcīnu pret pērtiķu bakām un piemeklēt piemērotāko ārstēšanas līdzekļi visvairāk apdraudētajām kopienām.

Doctus

Jūras ūdens kombinācija ar teofilīnu ožas traucējumu ārstēšanā pēc Covid–19

Nesen veikti pētījumi izsaka hipotēzi, ka teofilīna pievienošana sālsūdens deguna skalošanas līdzekļiem varētu būt efektīva Covid–19 izraisītu ožas traucējumu ārstēšanā. Lai izvērtētu šā medikamenta efektivitāti un drošumu kombinācijā ar sālsūdens deguna skalošanas līdzekļiem, salīdzinot to ar placebo, tika veikts otrās fāzes nejaušināts klīniskais pētījums.

Doctus

Covid–19 radīts neirovaskulārs bojājums

Mehānisms, kā SARS–CoV–2 attīstās līdz akūtām un pēc tam ilgtermiņa neiroloģiskām izpausmēm, joprojām ir neskaidrs. Lai raksturotu, kādas neiropatoloģiskas izmaiņas notiek pēc inficēšanās ar Covid–19 un noskaidrotu izmaiņu patofizioloģiskos mehānismus, tika veikts galvas smadzeņu autopsiju pētījums.

Doctus

Ērču encefalīts bērniem un pieaugušajiem. Gadījuma definīcijas apskats

Par ērču encefalītu, jādomā, ir dzirdējis katrs Latvijas iedzīvotājs, jo ik gadu, iestājoties siltākam laikam, atkal un atkal dzirdam par šo slimību. Un, lai kā cerētu, ka tieši šogad ērču encefalīta gadījumu nebūs, — tas nav iespējams. Ērcēm mūsu klimats patīk. Vīruss dabā cirkulē. Un, kamēr ir risks saslimt, nedrīkst apstāties sabiedrības izglītošanas darbs par slimību un tās profilakses iespējām, jo sekas ir ne tikai saslimšanas gadījums kopējā statistikā, bet cilvēks ar potenciālu darbspēju un funkciju zudumu.

Z. Freimane, D. Zavadska, G. Karelis