PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

COVID-19

Prof. ANDA ROŽKALNE. No aplausiem līdz agresijai. Sabiedrības reakcija Covid–19 laikā

Starptautiskās publikācijas ziņo, ka Covid–19 laikā pieaug neiecietība, emocionāla (mutiska) vardarbība, stigmatizācija, kas vērsta pret medicīnas darbiniekiem. To labi var redzēt arī sociālajos tīklos: sabiedrība sadalījusies divās frontēs. Vieni pauž atbalstu mediķiem, citi — agresivitāti. Saruna ar profesori ANDU ROŽUKALNI, RSU Komunikācijas fakultātes dekāni, Komunikācijas studiju katedras vadītāju.

M. Lapsa

Par kādām Covid-19 blaknēm ZVA saņēmusi ziņojumus?

Līdz 12. janvārim bija vakcinēti vakcinēti 9899 cilvēki, un Zāļu valsts aģentūra saņēmusi 11 ziņojumus par Covid-19 vakcīnu blaknēm jeb par blaknēm ziņojis mazāk nekā 1% vakcinēto. Visbiežāk saņemtajos ziņojumos norādītās blaknes ir sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā, apsārtums, tūska, limfmezglu jutīgums, kā arī vispārējas sūdzības par nogurumu, paaugstinātu temperatūru, drudzi, galvassāpēm, locītavu un muskuļu sāpēm un miegainību.

Veselības ministrija

Aptauja: pieaug agresija Latvijas iedzīvotāju vidū!

48 % Latvijas iedzīvotāju pēdējā mēneša laikā izjutuši agresivitāti no sabiedrības, 22 % – no līdzcilvēkiem, bet 24 % atzinuši, ka paši pēdējā mēneša laikā jutušies agresīvāk noskaņoti nekā ierasts, liecina Apotheka un tirgus pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja. Pieaugošā Covid-19 izplatība, kā arī stingrākie ierobežojumi ir liels izaicinājums sabiedrības mentālajai veselībai.

Doctus

Lielbritānija – dzīvā laboratorija?

Lielbritānija Covid-19 vakcīnas otrās devas saņemšanas intervālu pagarinājusi līdz 12 nedēļām (iepriekš rekomendēto 3–4 nedēļu vietā), lai pirmo devu saņemtu un kaut daļēju imunitāti iegūtu iespējami lielāks cilvēku skaits. Šādu stratēģiju apsver arī Dānija un Vācija. Latvija šādu ceļu neies.

D. Ričika

MĀRIS NAĻIVAIKO: Drošībai vajag histērisko šuvīti

“Nē, to es nevarēšu izturēt, labāk mācīšos par terapeitu!” — tā studiju laikā pēc pirmajiem operāciju zālē redzētajiem skatiem nosprieda topošais ārsts MĀRIS NAĻIVAIKO. Tagad viņš jau 34 gadus ir vispārējais ķirurgs, kā arī Liepājas reģionālās slimnīcas 5. Ķirurģijas nodaļas virsārsts un Ķirurģiskā bloka virsārsts. Ķirurgs, pie kura rindā pierakstās pacienti no visas Kurzemes.

K. Pastore

Vairāk nekā 11 miljoni eiro papildu gultām un medicīniskām iekārtām Covid-19 pacientiem

Saslimstība ar Covid-19 un stacionēto Covid-19 pacientu skaits turpina pieaugt. 5. janvārī slimnīcās ārstējas 1180 Covid-19 pacienti, no kuriem 68 ar smagu slimības gaitu. Vienlaikus vairākās slimnīcās šiem pacientiem paredzētu gultu noslodze pārsniedz pat 90%. Ņemot vērā prognozes, stacionēto Covid-19 pacientu skaits turpinās būtiski pieaugt. Viens no risinājumiem ir izvērst papildu gultas Covid-19 pacientiem.

Doctus