PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

COVID-19

Lielbritānija: kāda būs maksa par novēlotu rīcību? Dr. VITA ZĪDERE

Dr. VITA ZĪDERE, MD FRCP ir latviešu sirds ķirurģe, kas strādā par virsārsti fetālajā un bērnu kardioloģijā Fetālās medicīnas institūtā, King‘s College slimnīcā un Evelīnas bērnu slimnīcā Londonā, Svētā Tomasa slimnīca NHS Foundation Trust. Viņa saka: Lielbritānijas rīcība Covid-19 pandēmijā bija novēlota. Viņa un vairāki virsārsti ir jau saslimuši.

D. Ričika

Jābūt piesardzīgiem ar viltus negatīviem Covid-19 rezultātiem

Viens no visbiežāk izmantotajiem diagnostikas instrumentiem, īpaši šīs pandēmijas laikā, ir reversās transkriptāzes polimerāzes ķēdes reakcijas tests (RT-PĶR), kurā izmanto iztriepi no personas elpošanas ceļiem, lai noteiktu vīrusa daļiņas un noteiktu, vai persona ir bijusi pakļauta vīrusa ekspozīcijai.

Doctus

Norvēģija: uz krīzi skatās pusotra gada perspektīvā. Dr. ANITA DRESMANE

ANITA DRESMANE, latviešu ginekoloģe dzīvoTronheimā, strādā Aleris, kas ir viens no lielākajiem privātās medicīnas pakalpojumu sniedzējiem Norvēģijā ar klīnikām arī Zviedrijā un Dānijā. Viņa saka: ja sākumā norvēģi uz zviedru taktiku skatījās ar milzu skepsi un nosodījumu, tad tagad izskan viedoklis – iespējams, zviedri rīkojušies pareizi.

D. Ričika

COVID-19 slimības karte: visaptverošs repozitorijs

Cīņā ar pašreizējo pandēmiju Luksemburgas Universitātes pētnieki koordinē starptautisku sadarbību, lai izveidotu COVID-19 slimības karti: visaptverošu repozitoriju, kurā būtu iekļautas visas pašreizējās zināšanas par vīrusa mijiedarbības mehānismiem. Šis tiešsaistes rīks atbalstīs pētniecību un uzlabos izpratni par šo slimību.

Doctus

Asoc. prof. VIESTURS LIGUTS. Ar misijas apziņu

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Anestezioloģijas un neatliekamās medicīnas galvenais speciālists, anesteziologs reanimatologs, Dr. med. VIESTURS LIGUTS ar intensīvo terapiju un klīnisko toksikoloģiju saistīts jau vairāk nekā 46 gadus. Tai veltījis arī “Toksikoloģijas rokasgrāmatu”, ko sarakstījis kopā ar kolēģi toksikologu Robertu Stašinski.

M. Lapsa

Austrija: pamazām atgriežas ierastā dzīve. Dr. VITĀLIJS ZUJS

VITĀLIJS ZUJS, rezidents sirds ķirurģijā, strādā Insbrukas universitātes slimnīcā. Pēc neliela «Home office» režīma posma dzīve atgriežas ierastajās sliedēs. Slimnīcā atkal veic sirds un plaušu transplantācijas, plānveida operācijas. Uz ielām cilvēku ir arvien vairāk. Pie gandrīz katra veikala – var bez maksas paņemt sejas maskas. Tās uz nenoteiktu laiku sabiedriskajā transportā obligātas.

D. Ričika