PORTĀLS ĀRSTIEM UN FARMACEITIEM
Šī vietne ir paredzēta veselības aprūpes speciālistiem

Pētījumi pasaulē

Vai lietderīgi pārtraukt augstas efektivitātes terapiju neaktīvas multiplās sklerozes pacientiem 50+?

Nesen veiktā nejaušināti kontrolētā klīnskajā pētījumā secināts, ka vidējas efektivitātes terapijas pārtraukšana varētu būt saprātīga taktika vecāka gadagājuma neaktīvas multiplās sklerozes (MS) pacientiem. Šobrīd iztrūkst dati par taktiku augstas efektivitātes terapijas gadījumā. Jaunākiem pacientiem natalizumaba vai fingolimoda pārtraukšana saistīta ar slimības aktivitātes atjaunošanos.

Doctus

Vidusjūras diētas ieguvumi pacientam ar multiplo sklerozi

Multiplā skleroze (MS) ir hroniska iekaisīga, deģeneratīva un demielinizējoša slimība, kas, pakāpeniski progresējot, noved līdz plašiem sensorimotoriskiem, kognitīviem, redzes un autonomās funkcijas traucējumiem neatkarīgi no pacienta vecuma. Līdz šim pieejamie pētījumi par diētas ietekmi uz slimības progresiju nav bijuši pilnīgi, īpaši attiecībā uz Vidusjūras diētu vecāka gadagājuma MS pacientiem.

Doctus

Ķirurģiskās zonas infekcijas riski pacientēm pēc ginekoloģiskas operācijas

Starp biežāk veiktajām ķirurģiskajām procedūrām ginekoloģijā un dzemdniecībā ir histerektomija un ķeizargrieziens. Šo operāciju riski bieži saistīti ar lokālas infekcijas attīstību, kas pagarina hospitalizāciju un palielina veselības aprūpes izmaksas. Šā pētījuma mērķis bija apkopotas meta–analīzes veidā identificēt riska faktorus ķirurģiskās zonas infekcijas attīstībai pacientēm pēc ginekoloģiskas operācijas.

Doctus

Aptaukošanās skar vairāk kā miljardu cilvēku visā pasaulē

Vairāk kā miljards bērnu, pusaudžu un pieaugušo pasaulē dzīvo ar aptaukošanos, aptaukošanās rādītāji bērniem un pusaudžiem ir četrkāršojušies, salīdzinot 1990. un 2022.gada datus. Aptaukošanās rādītāji vīriešiem ir trīskāršojušies un sievietēm dubultojušies šajā laika periodā. Savukārt nepietiekama svara rādītāji ir samazinājušies, tādejādi aptaukošanās ir izplatītākais nepietiekam uztura veids lielākajā daļā reģionu.

Doctus